Bay View is the first self-designed campus in Google's history

Bay View is the first self-designed campus in Google's history ...

In 2015, the search giant shared renderings of its futuristic campus, and the finished product looks a lot similar to what we initially imagined a year ago. Bay View is an all-electric, net water positive facility, which has the largest geothermal installation in North America. Google said it asked employees about what they need from a workplace and used the feedback to help shape its design philosophy.

"We found that they are kind, productive, and creative when they come together in teams," says David Radcliffe, Google''s vice president. Real estate and workplace services are primarily focused on areas that are hindered from sound and movement.

The lower level of Google''s campus is designated as team space, separated by smaller "neighborhoods" with ramps connected. This is a more informal marketplace, complete with cafes and meeting spaces.

Natural light and greenery are present throughout the facility, and Google even validated building materials to provide the best possible healthiest environment.

Google''s new headquarters was conceived at a time when the public thought of work was quite different than it is today. It also came about as other tech titans like Apple and Nvidia were working on their own new headquarters.

According to a recent survey by Slack, more than half of fully-in-person office workers said they prefer to work flexibly (in terms of location and schedule) at least part of the time. Conversely, I doubt most people interviewed have the privilege of surviving in an office almost as nice as Google''s new campus. Perhaps returning to the office would not be so bad if you were heading to Bay View daily?

You may also like: